Chyba nie ma takiej osoby, która nie lubi czekolady! Czekolada poprawia nam nastrój, dodaje energii, jest lekiem na stres, codzienne kłopoty i smutek. Dlatego też 2 grudnia nasze przedszkolaki uczestniczyły w warsztatach kulinarnych, właśnie z wykorzystaniem czekolady.
Spotkanie rozpoczęła krótka prezentacja na temat etapów powstania czekolady i głównych jej składników. Dzieci miały również możliwość zobaczenia i powąchania ziarna kakaowca oraz degustacji czekolady rubinowej – prawdziwej nowości!
Głównym jednak celem warsztatów było udekorowanie i wykonanie własnej czekolady w kształcie choinki, wszak święta już „za pasem”. Przedszkolaki z zaangażowaniem tworzyły i ozdabiały swoje czekoladowe kompozycje, wykazały się przy tym dużą kreatywnością. Nie mogło także zabraknąć tematycznego poczęstunku, czyli czekoladowych szaszłyków.
Ten słodki dzień na długo zostanie w naszej pamięci.